Buggy vanaf welke leeftijd

Buggy: vanaf welke leeftijd?

Wil jij op avontuur gaan met je kleintje? Dat kan, bijvoorbeeld met een kinderwagen of buggy. Maar vanaf welke leeftijd kun je een buggy gebruiken? Wij geven je graag advies.

Hoe oud moet je zijn voor buggy?

Je kan een buggy gebruiken vanaf het moment dat je baby zelfstandig kan zitten. Dit is meestal tussen de 6 en 9 maanden. ‘Zelfstandig zitten’ houdt in datje baby vanuit een liggende positie in een zithouding kan komen, en langere tijd kan blijven zitten (zonder om te vallen dus). Op dat moment zijn de nek- en rugspieren van je baby voldoende ontwikkeld om eventuele schokken en hobbels in de weg goed op te vangen.

  LEESTIP   Tot welke leeftijd buggy gebruiken?

Waarom is een buggy niet geschikt voor jonge baby’s?

De schokdemping van de meeste buggy’s is niet zo goed als die van een kinderwagen. De wielen van een buggy zijn meestal kleiner en hebben niet zulke goede vering als de grotere banden van een kinderwagen. Daardoor schokt en trilt een buggy meer. Dit kan belastend zijn voor kleine baby’s, omdat hun spieren en botten hier nog niet sterk genoeg voor zijn.

Een andere reden om je baby niet te vroeg in een buggy te vervoeren, is dat een buggy wat minder steun geeft dan een kinderwagen. De rugleuning is namelijk minder stevig. Maak langere wandelingen bij voorkeur met een kinderwagen.

Ten slotte is het voor jonge baby’s niet goed om te lang in een geforceerde (zit)houding te worden gezet. Het is beter om je kindje plat te vervoeren, bijvoorbeeld in een reiswieg. Er zijn niet veel buggy’s die een zitting met een volledig horizontale ligstand hebben. Zelfs wanneer een buggy wel helemaal plat kan, is het meestal (vanwege de trillingen) niet comfortabel genoeg voor hele kleine baby’s.

Welke buggy voor pasgeboren baby?

Wil je een buggy toch vanaf de geboorte gebruiken? Er zijn een aantal buggy’s verkrijgbaar waar je een reiswieg op kunt monteren. Je kunt ook een universele reiswieg aanschaffen die je op je buggy bevestigt. Zo kan je baby in ieder geval plat liggen. Controleer dan ook goed of de wielen goed geveerd zijn, zodat eventuele oneffenheden in de weg beter opgevangen worden en je kindje zo min mogelijk belast wordt.

Verstandig gebruik van de buggy

  • Laat je baby, zeker in het begin en voor de leeftijd van 10 maanden, niet te lang achter elkaar in de buggy zitten
  • Gebruik altijd de veiligheidsgordel (het liefste een 5-puntsgordel) zodat je kindje niet zomaar uit de buggy kan vallen of klimmen
  • Kies bij voorkeur voor een buggy met een verstelbare rugleuning en verstelbare beensteun: mocht je kindje een dutje willen doen in de buggy, dan kan hij of zij in ieder geval lekker liggen
top